Featured Posts

EloyΜου τους πρότειναν πρόσφατα ως ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη αυτού και όχι μονο. Οι Eloy είναι μια...

Read more

Ελληνικό Ρόκ! Μία καθόλου πρωτότυπη λίστα αλλά ίσως αντιπροσωπευτική του ελληνικού ρόκ μέσα απο μερικά αγαπημένα τραγούδια:01....

Read more

Το Θεώρημα του παπαγάλου. Το φημισμένο μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ, έργο εμβληματικό για τη μαθηματική λογοτεχνία, μόλις επανακυκλοφόρησε...

Read more

DUNE Το Dune είναι ενα επιστημονικής φαντασίας μυθυστόρημα του Frank Herbert το οποίο εκδόσθηκε το 1965 και αποτελεί το απόλυτο...

Read more

10 πληροφορίες για τους Μanowar. 1) To 1984 μπήκαν στο βιβλίο ρεκόρ Guinness για την πιο δυνατή perfomance , ρεκόρ που έσπασαν άλλες δύο φορές. 2) 'Ηταν από τις...

Read more

  • Prev
  • Next

Η αγορά ακινήτων: Επιπτώσεις στον καιρό του COVID-19

Posted on : 04-06-2020 | By : admin | In : Διάφορα

0

« Τo Airbnb πέθανε», «Θα καταρρακωθούν οι τιμές των ακινήτων», «Ποιος μπορεί να ενοικιάσει πλέον σπίτι με τους μισθούς που επικρατούν στην αγορά». Καθημερινά ακούμε φράσεις σαν και αυτές και πολλοί από εμάς πρέπει να δώσουμε σημασία καθώς βρισκόμαστε στην διαδικασία να αγοράσουμε ή να μισθώσουμε ένα σπίτι. Τι ακριβώς όμως περιμένουμε να συμβεί  στην αγορά ακινήτων αλλά κυρίως γιατί περιμένουμε να συμβεί? 

Πτωτική τάση στις τιμές πώλησης στην Θεσσαλονίκη 

O ρυθμός ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης ξεπερνά κάθε προσδοκία, αφού η αύξηση που παρατηρείται, ξεπερνά τον μέσο όρο πανελλαδικά, όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής ο Αλέξανδρος Η. Βασιλείου REV Πολ.Μηχανικός-Οικονομολόγος. 

Πώς όμως, διαμορφώνονται οι τάσεις στην αγορά ακινήτων της συμπρωτεύουσας; 

Το 2019 το ενδιαφέρον των αγοραστών συνέχισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να καταγράφεται για παλαιά διαμερίσματα, τα οποία πωλούνταν σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα αντίστοιχα νεόδμητα και τα μικρότερου εμβαδού. Ωστόσο, οι αγοραπωλησίες “οικοπέδων-αγροτεμαχίων” παρέμειναν «παγωμένες». Πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση έχει αποδειχτεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κυρίως επειδή δεν διαθέτει νεόδμητες κατοικίες. 

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές; Στις μεγάλες κατοικίες, άνω των 110 τ.μ, υπάρχει το φαινόμενο των μειώσεων στις ζητούμενες τιμές, οι οποίες ξεκινούν από 700 ευρώ/τ.μ. και αγγίζουν τις 7.000 ευρώ / τ.μ. 

Επίσης, σημαντικός αριθμός επενδύσεων σχετίζεται με αγορές ολόκληρων πολυκατοικιών από ξένους, αλλά και Έλληνες, οι οποίοι προχωρούν στην ανακαίνιση και μετατροπή των εν λόγω ακινήτων σε ξενοδοχεία. Ξεχωρίζουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον αγοράς αυτοτελών ακινήτων για οικιστική ή ξενοδοχειακή χρήση, όπως και οι Τούρκοι και οι Ρώσοι που πραγματοποιούν deals μέσω της Χρυσής Βίζας. 

Σχετικά με τις αγοραπωλησίες κτηρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ.Βασιλείου και αφορούν ακίνητα 2000-4.500 τ.μ., αγοράστηκε προς : 

-1.800 € / τ.μ. ημιτελής οικοδομή στο κέντρο Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή), 

-1.700 ευρώ /τ.μ. στην Εγνατία σε καλή κατάσταση. 

-1.400 € /τ.μ. στα Λαδάδικα σε καλή κατάσταση. 

-600 € / τ.μ. (σε μέτρια κατάσταση, αγορά ιδανικού μεριδίου άνω του 50%) στην περιοχή Φράγκων 

-850 € /τ.μ. στην περιοχή 26ης Οκτωβρίου σε καλή κατάσταση. 

Επίσης, στις μεγάλες κατοικίες, άνω των 110 τ.μ., υπάρχει μείωση των ζητούμενων τιμών, ενώ οι αγοραστές προτιμούν, ως επί το πλείστον, παλαιότερα ακίνητα, της περιόδου 1955-1985. Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας, με ποσοστό 62%, ενώ ακίνητα νεότερα της 5ετίας προτιμήθηκαν μόλις από το 1%. Περίπου 1 στα 5 που προτιμήθηκαν ήταν ακίνητο από 6 έως 15 ετών (17%) και το υπόλοιπο ποσοστό 20% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών 

Μειώσεις στα ενοίκια και στη Θεσσαλονίκη 

Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη, η βουτιά στα ενοίκια φτάνει μέχρι και το 18% ήδη, καθώς σε αρκετές περιοχές τα ενοίκια έχουν «ξεφύγει» και είναι πρώτες αυτές που τώρα θα γνωρίσουν πτώση στις τιμές τους. Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν μειώσεις που φθάνουν ακόμη και το 18%. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων 90-100τ.μ. κατασκευής από το 2000 και μετά είναι μειωμένες κατά 16,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριου, πριν ξεσπάσει η πανδημία, στη Νέα Παραλία τα ζητούμενα ενοίκια καταγράφουν πτώση 18%, στον Λευκό Πύργο η μείωση φτάνει το 11,29% και στην Άνω Πόλη το 10%. 

Οι παραπάνω προαναφερθείσες μειώσεις, οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στις μειώσεις των τιμών που αναμένονται να συμβούν στις τιμές των Airbnb, λόγω της μειωμένης εισροής τουριστών την φετινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, αναμένεται μια μείωση έως και 60% στην άφιξη τουριστών από χώρες του εξωτερικού μέχρι κα το τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Εάν τα σενάρια επαληθευτούν τότε οι ξενοδόχοι αναφέρουν οτι μια γενναία πτώση των τιμών και παράλληλα του τζίρου τους δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί. 

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι ακόμα και με τις μειώσεις που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, τα ενοίκια εξακολουθούν να είναι αποθαρρυντικά για μεγάλό μέρος του πληθυσμού και κυρίως για τους νέους από 25-30 οι μισθοί του μεγαλύτερου μέρους των οποίων αποτελούν τον βασικό μισθό η κυμαίνονται σε ακτίνα έως +15% από τον βασικό μισθό. 

Similar Posts:

    None Found

Write a comment

Please try again